Pollen

Höga halter pollen väntar till helgen i Skaraborg

3:58 min

Det kan bli en helg fylld av klåda och snuva för Skaraborgs gräsallergiker. Värdena i pollenprognosen för helgen är bland de högsta i landet.

Den nya pollenmätstationen på Skaraborgs Sjukhus Skövde visar på mycket höga gräsvärden till lördagen. Värdena är bland de högsta i landet.

Samma mängd hittar man också i Forshaga och Bäckefors.

– Många kommer att få det väldigt jobbigt, säger Marita Sedvallsson, ordförande i astma-och allergiförbundet.

Cecilia från Skövde har svåra besvär av pollen.

– Jag hostar och nyser och näsan kliar och ögonen rinner. Och så kan jag få astmaliknande anfall, säger hon.

"Det har varit jobbigt i sommar"
En annan pollenallergiker är Lilian Skog, som besökte apoteket idag efter att ha upptäckt att alla allergitabletter var slut.

– Det har varit väldigt jobbigt i sommar. Allt exploderade ju plötsligt och då blev det fruktansvärt jobbigt, säger hon.

– Man får rinnande näsa och rinnande ögon. Har man varit ute en liten stund blir det jättejobbigt och man får gå in och stänga om sig.

Det har varit hårt tryck på apoteket i sommar.

– Ja. Det är alltid nya patienter som kommer varje år som får nya symptom, säger apotekstekniker Anna Olsson på Apoteket Hjärtat.

Kan du märka av här inne vad det är för väder ute?
– Det är klart att man märker. De regniga dagarna är lite lugnare.

Mätstationerna viktiga
Marita Sedvallsson från astma-och allergiförbundet är glad över att det finns pollenmätstationer kvar.

– De har varit i farozonen länge. Nu har man fått 1,3 miljoner för att klara mätningarna det här året, men det finns ingen långsiktig finansiering.

Hur stor roll spelar mätstationen?
--Det är viktiga för att kunna planera medicineringen och vardagen. Vet man att det ska bli höga halter får man ju öka på. Då får man ta maxdoser av tabletter, nässpray och ögondroppar och så vidare. Om inte det hjälper måste man planera vardagen, och fundera på om det är så illa att man måste hålla sig inne under helgen, säger Marita Sedvallsson.

Christopher Johansson
Camilla Karlsson