Al Jazeera tappar mark i Mellanöstern

1:36 min

22 journalister på den arabiska editionen av tv-kanalen Al Jazeera ringde in mitt under en direktsändning och sa upp sig, i protest mot vad de tyckte var en partisk bevakning av den egyptiska revolutionen.

Al Jazeera tog ställning för muslimska brödrarskapet, och inskränkte deras journalistiska frihet menar de.

Ferencz Thuroczy som tidigare har jobbat på Engelska Al Jazeera i Qatars huvudstad Doha och som också forskat på centrum för Mellanösternstudier har följt Al Jazeerajournalisternas missnöje.

– De har blivit tvugna att rapportera på ett sätt som många journalister inte känner sig bekväma med, vissa journalister har sagt att de individuellt blivit tillsagda hur de ska rapportera vissa saker.

Ferencz Thuroczy ser de här senaste händelser som ett av tecken på att Al Jazeera håller på att förlora sin ställning i den arabisktalande världen:

– Al Jazeera, den arabiska kanalen, håller sakta men säkert på att förlora mark i Mellanöstern och det här är bara ytterligare ett tecken på det. Sedan den arabiska våren har det kommit väldigt mycket mer frihet för journalister, det har blviit lättare att skriva om saker. Al Jazeera uppkom 1996 i en situation, i ett Mellanöstern då det inte var lätt att skriva om saker.