Fler hyr ut med högre hyror

1:16 min

Fler och fler lägenheter i storstäderna hyrs ut i andra hand och hyrorna blir högre och högre. Det visar nya siffror i dag. 

– Jag har bott i andrahand i princip hela tiden under de här fem åren. Under mitt första år bodde jag i en och samma lägenhenhet och sen så behövde jag hitta något nytt, berättar Michaela Holmeskog som hörde av sig till oss på Twitter för att berätta om sin bostadshistorik.

– ... Och sen flyttade jag och min pojkvän tillsammans och sen så tog det slut...

Just nu bor hon i en bostadsrätt i andrahand. Det är en 40 kvadrameter stor lägenhet som hon betalar 8000 kronor för.

– Det är mycket pengar, framförallt när det inte ger mig något tillbaka.

Blocket presenterar i dag siffror som visar att fler och fler lägenheter hyrs ut via deras sajt. I Stockholm ökade antalet annonser med 31 procent under april till juni i år och i Göteborg med 68 procent, om man jämför med januari till mars.

Och uthyrningspriserna de ökar speciellt på ettor och tvåor. I Stockholm blev en etta 830 kronor dyrare jämfört med året innan. Michaela Holmeskog säger att hon har märkt av utveckligen på Blocket:

– Priserna går upp hela tiden och utöver lägenheter som hyrs ut är det mycket rum folk hyr ut. Ibland tar de samma kostnader som för en hel lägenhet

Blocket tror att det är dom nya reglerna som infördes i februari som ökat hyrorna. För nu kan den som hyr ut sin bostadsrätt utgå från sina egna kostnader - och behöver inte anpassa sig till vad en motsvarande hyresrätt i samma område kostar. 

Men regeländringen är inte lösningen på bostadsproblemen, säger Greger Björkegren som är ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.

– Jag ser inte det här som något revolutionerande statistik som visar att bara man fick ta ut det man ville för en bostadsrättslägenhet i andra hand så skulle vi lösa allting. Så är det det inte.