Minister orsakar finsk kyrkflykt

1:25 min

I Finland har uttalanden av inrikesminister Päivi Räsänen, att Bibeln i vissa fall kan gå före lagstiftningen som rättesnöre, väckt starka reaktioner. Räsänen är också ordförande för Kristdemokraterna och tusentals finländare har lämnat statskyrkan med hänvisning till hennes åsikter.

Enligt organisationen Eroakirkosta, lämna kyrkan, organisationen som hjälper dem som vill ta det här steget är det nu tio gånger fler än normalt som går ut ur statskyrkan. Anmälningar mot inrikesminister Päivi Räsänen, har också lämnats in till den finländske justitieombudsmannen.

Det som upprör många är att Räsänen i ett tal i veckan lät förstå att hon tyckte Bibeln kunde gå före lagboken vid samvetskonflikter. Till sammanhanget hör att polisen hör till just hennes ministerium. Men som stöd för sin åsikt spelar hon ut nazistkortet.

Räsänen tror att det knappast finns någon i dag som tycker att tyskarna skulle ha lytt sina ledare under nazitiden, säger hon till den finländska radion. Men hon konstaterar också att läkare och sköterskor i dag inte kan vägra utföra aborter även om ingreppet strider mot deras övertygelse.

I sitt kontroversiella tal jämför inrikesministern djurslakt med abort och konstaterar att lagstiftningen skyddar djuret som inte får orsakas någon smärta. Däremot skyddar ingen lag fostret mot smärta, säger Räsänen som också är läkare. Fostret är ingen köttklump som saknar känslor utan det kan känna smärta.