Malmö

Starka reaktioner mot hatfyllda inlägg om fotbollslandslaget

1:44 min

Efter Sveriges premiärmatch mot Danmark i fotbolls-EM i onsdags kväll skrev ett antal män hatfyllda inlägg om det svenska laget på microbloggen Twitter. Inläggen uppmärksammades genom ett bildkollage som spreds på nätet. Malin Levenstad, mittback i LdB Malmö, tycker inläggen och männen bakom dem är pinsamma och låga.

– Jag tycker att det är fruktansvärt och pinsamt, framför allt att det är en väldigt låg nivå. Det handlar om att vi gör något vi älskar och brinner för, att folk öppet ska få kommentera det med våra utseenden och att det skulle vara världens värsta grej är lite skrämmande, säger Malin Levenstad, mittback i LdB Malmö FC.

Lesbiska horor är vad ni är

"Damer" ska inte spela fotboll. Ser ju ut som män. Lesbiska hela bunten.

Det här är bara några av de inlägg på twitter som manliga twittrare skrev under onsdagskvällen när svenska damlandslaget mötte Danmark i EM på Gamla Ullevi i Göteborg.

De hatfyllda twitterinläggen uppmärksammades av Metros sociala medierredaktör Jack Werner, som monterade ihop ett bildkollage,som sedan spred sig som en löpeld på internet under torsdagen.

Vi har sökt efter dessa twittrare och fått tag i två stycken som berättar att de ångrar sina inlägg och har nu raderat dom. De flesta av dom har nu raderat sina Twitterkonton.

– Det här är en förlängning av en kultur som ändå finns i samhället, en maktstruktur eller maktordning som inte försvinner bara för att vi har fått internet, där det uppenbarligen är viktigt att hävda att exempelvis herrfotboll är mer fotboll än damfotboll. Nätet gör det mer synligt än om man pratade om det i omklädningsrummet eller på ölkvällar, menar Marcin de Kaminski, nätforskare och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet.