Sixten Ehrling död

En av Sveriges stora internationella musikstjärnor, dirigenten Sixten Ehrling har avlidit 86 år gammal i sin hemstad New York. Så sent som i augusti i fjol dirigerade han i Stockholm.

Sixten Ehrling stora genombrott kom då han dirigerade Stravinskijs Våroffer på Konserthuset i Stockholm 1950. Han återkom ofta till detta sitt paradnummer.

Sixten Ehrling var född i Malmö 1918. Som ung studerade han violin och blev också en hygglig konsertpianist.

1939 åkte han till Staatsoper i Dresden och blev assistent till den legendariske Karl Böhm. Han var kapellmästare under Stockholmsoperans guldålder på 1950-talet då han bland annat dirigerade Göran Genteles uppsättningar av Carmen, Wozzek och Maskeradbalen. Höjdpunkten var uruppförandet av den svenska operan Aniara 1959.

Kort stubin
Sixten Erhling var en maestro av den gamla patriarkaliska skolan. Han var fruktad för sin korta stubin och kunde bli rasande när hans konstnärliga ambitioner inte uppnåddes. Det gick hett till i Operans Kungliga Hovkapell eller ”Sixtenska kapellet” som det ofta kallades i folkmun.

1960 lämnade Sixten Ehrling Stockholmsoperan under stort tumult. Några år senare blev han under mer än ett decennium ledare för Detroit-symfonikerna i USA. 1973 blev han huvudlärare i dirigering på den ansedda Juilliard School of Music i New York.

Försonades med hemlandet
Sixten Ehrling gjorde under flera årtionden bejublade gästspel runt om i världen. Han dirigerade bland annat en storartad komplett Wagner-ring på Metropolitanoperan.

På gamla dagar blev den gamle patriarken mer älskad än fruktad särskilt av sina elever i New York. Han blev också mer försonligt inställd till sitt gamla hemland och så sent som i augusti i fjol dirigerade han i Stockholm.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se