Politiker reagerar på näthatet mot fotbollsspelarna

0:56 min

Näthatet mot EM-spelarna i fotboll har ju fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Nu kommer det också reaktioner från politiskt håll.

– Man blir förstås redigt förbannad. Jag menar, här har vi en folkfest, det är EM i Sverige och vi har ett landslag som kan vara med och slåss om medaljer. Då ska man inte som fotbollsälskare få stå ut med sådan här skit, säger Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin.

Det var under Sveriges match mot Danmark som spelarna i landslaget fick flera nedsättande kommentarer på Twitter. De kallades bland annat för lesbiska horor, fula kossor och jävla flator av flera olika personer.

En annan politikersom har reagerat är Caroline Szyber som är rättspolitisk talesperson hos Kristdemokraterna. Hon upprördes av kommentarerna och hon tror att det behövs en tydlig debatt om hur tonen ska få låta på internet.

– När det går över från det här hatet till hot så tror jag också att det är viktigt att polisen prioriterar det här bättre. Och att vi lagstiftare och politiker ser över så att vi har en lagstiftning som skyddar personer mot det här, säger hon.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt har gett sig in i debatten. Till Expressen säger Reinfeldt att "det här är ett allvarligt samhällsproblem som jag vid flera tillfällen markerat mot".

Gustaf Fridolin igen:

– Det finns en sanning som gäller för alla troll och det är ju att om de kommer ut i ljuset så spricker de. Därför tror jag att det är bra att alla vi som blir förbannade på det här unkna kvinnohatet reagerar, säger han.