Picknick i P4

Vargar är de enda djuren som blir kära

3:56 min

Visste du att det är mörk man på lejonhannarna som anses snyggast, men att det är de med ljus man som har bättre spermier? Men kärlekslivet i djurriket handlar inte bara om reproduktion - vargar är de djur som faktiskt kan bli kära.

-- Vargarna är de som blir kära på riktigt, det märks, säger Daniel Roth, zoolog på Borås Djurpark och en av gästerna i Picknick i P4 som i dag sände direkt från djurparken.

– Dragningskraften att hitta en partner kallar vi för kärlek, och den är stark hos vargarna. När vargar blir bortstötta lämnar de flocken, och går iväg och letar efter en partner. Den styrkan, att dra sig någonstans för att leta efter en partner, kan sträcka sig över flera hundra mil. Första gången vargen kom tillbaka till Sverige i mitten av 80-talet var det två vargar som hade gått ända uppe från ryssland och tillslut hittade varandra nere i mellersta Sverige, berättar Daniel Roth. 

Oavsett om lejon blir kära i varandra eller inte, är det manen som bestämmer vilken hane som väljs först av honorna.

– De hanar med störst och mörkast man väljs först, men det har visat sig att de får färre antal ungar än de, oftast yngre lejon, som har liten, ljus man.

Picknick i P4
picknick@sverigesradio.se