Stora protester väntas i Egypten

Både motståndare och anhängare till den avsatte egyptiske presidenten Muhammad Mursi har kallat till stora demonstrationer i dag fredag, fastemånaden ramadans första. Samtidigt uppmanar USA Egypten att sluta med "godtyckliga" gripanden av medlemmar av Muslimska brödraskapet.

Även Tyskland ber nu alla parter att avhålla sig från politisk förföljelse och våld och ber myndigheter i Egypten om att någon neutral och pålitlig internationell organisation ska få möjlighet att träffa den avsatte presidenten. Det säger en talesperson för det tyska utrikesdepartementet enligt Reuters.

Under fredagsmorgonen rådde än så länge lugn på gatorna i Kairo, rapporterar Reuters. Men demonstrationer väntas från båda lägren senare under fredagen.

Muslimska brödraskapet har sagt att protesterna kommer att fortsätta tills Mursi återinstalleras, och har kallat till demonstrationer runtom i Kairo. Många väntas sluta upp i protest mot arméns hårda tillslag i måndags, då drygt 50 personer dödades, de flesta Mursianhängare.  

Samtidigt planerar motståndare till den avsatte presidenten en demonstration i Kairo för att markera inledningen av fastemånaden ramadan.

Hazem el-Beblawi, premiärministern som utsetts av militären, säger att han hoppas ha format en tillfällig regering till slutet av nästa vecka. FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon har varnat för att utesluta något av partierna i den politiska processen. Muslimska brödraskapet har tidigare avvisat medverkan i övergångsregeringen.

Ekot