Priserna på bostadsrätter sjunker

1:23 min

Priserna på bostadsrätter i Sverige sjunker och antalet bostäder som är till salu har också blivit färre.

– Det blir tillfälliga svängningar och i och med att det inte är någon dramatik i siffrorna. Det är så pass små förändringar så kanske man ska vara försiktig med att göra några långtgående slutsatser, det säger Peeter Pütsep vd på Svensk fastighetsförmedling.

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter sjunkit med runt en procent enligt mäklarstatistik för juni månad. Det är bara i storstadsregionerna som priserna fortsätter uppåt. I Stockholm har priserna ökat med en procent medan den största ökningen finns i Malmö plus sex procent.

Samtidigt har försäljningen av villor kommit i gång efter en lång vinter och priserna i landet har ökat med tre procent.

Det är samtidigt färre bostäder till salu jämfört med samma period de senaste två åren.

– Utbudet är tillbaka på en nivå som det var före 2011 och 2012 då det var ett exceptionellt stort utbud. Det som skett nu är mer än normalisering till en situation som det var innan de här två åren, säger Peeter Pütsep.

 Vad betyder det här då, att priserna sjunker och utbudet minskar betyder det att folk drar sig för att sälja?

– Nej, det behöver det inte betyda utan jag tror fortfarande att när det gäller boende i Sverige så utgår man från sin arbetssituation och familjesituation och det är det som är styrande när man byter boende. Att spekulera i boende är något som är väldigt ovanligt i Sverige.