Forskning för tryggare trängsel på konserter

1:53 min

Så här i sommartid är det många som går på konserter och får smaka på trängseln framme vid scenen. Och med tusentals åhörare kan det gå snett och leda till att personer kläms ihjäl eller skadas. Men trots riskerna så är kunskapen om när trängsel uppstår i en folksamling och hur stor kapacitet en anläggning verkligen klarar av dålig. Ett tyskt forskningprojekt vill nu ändra på det – bland annat genom ett rekordstort experiment där mer än 600 personer stängdes in i trånga utrymmen.

Ja den som lider av klaustrofibi gjorde rätt som inte deltog i ett stort experiement i en mässhall i Düsseldorf för ett par veckor sen. Då lät nämligen forskare inom området civil säkerhet hundratals personer tränga in sig i trånga korridorer och rum, till slut så många som sex personer per kvadratmeter.

Allt filmades uppifrån och då varje testdeltagare hade en vit mössa på sig, var och en med en unik streckkod, så kan datorer i efterhand följa varje persons rörelser och analysera hur en kö övergår till trängsel.

Det här experimentet är en del av en stor tysk satsning på så kallad civil säkerhetsforskning – med målet att minska skador i samband med stora folksamlingar. Många minns olyckan sommaren 2010 då 21 ungdomar klämdes till döds i en gångtunnel i staden Duisburg i samband med technofesten Love Parade – mycket på grund av att organisatörerna hade underskattat behovet av plats.

Kunskapsluckorna är stora om hur och när trängsel uppstår och det finns mycket behov av förbättringar i hur man bygger för att undvika att människor skadas vid trängsel, det säger professor Armin Seyfried på Forschungszentrum Jülich i sydvästra Tyskland, som leder projektet.

I samband med experimentet överaskades han över hur lätt det var att få testpersonerna att börja trängas - och på samma gång hur lätt det var att också stoppa trängsel, till exempel genom att införa enkla trafikregler i människohavet.