Svenska forskare hittade snöleopardunge

1:29 min

I Mongoliet har svenska forskare lyckats lokalisera och beskåda en två veckor gammal vild snöleopardunge, vilket är mycket sällsynt.

Den här gången vet man dessutom vem modern är, och kanske rentav fadern också, vilket kan ha stor betydelse för forskningen kring det utrotningshotade djuret.

Gustaf Samelius, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, berättar hur det var att hitta snöleopardungens i Gobiöknens karga landskap på 2 300 meters höjd.

– Den hålan där ungen låg var nog bara 1,5 gånger 1,5 meter djup och hög, så det var en liten håla. Det var brant i området, och på en klippvägg en bit upp låg ungen. De lägger inget mjukt där för ungen, utan den ligger bara rätt på backen. Man blir nästan lite förvånad när man ser att "Jaha, här ligger en snöleopardunge", säger han.

Snöleoparden är ett utrotningshotat kattdjur. Forskarna vet mycket lite om exempelvis hur djuret beter sig kring sina ungar, hur lyorna ser ut, eller hanens roll. Men det kan det bli ändring på nu.

Ungen som Gustaf Samelius berättar om, hittades via modern, snöleoparden Agnes. Hon hade märkts ut med GPS-sändare av doktoranden Örjan Johansson, också han vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Tack vare det, kunde man också se att modern Agnes under flera dagar rört sig nära en GPS-märkt hane som heter Ariun – precis när hon blev dräktig.

Forskaren Gustaf Samelius berättar, att kort efter att han besökt den lilla ungen, var även den troliga fadern där.

– Det är inte helt ovanligt att handjur biter ihjäl ungar, men i det här fallet gjorde han inte det. Det är ytterligare ett tecken på att det är hanen. Det ska bli intressant att följa det här, vi vet så oerhört lite om reproduktionen och rekryteringen, och framför allt om vad handjuren gör, det vet vi ingenting om, säger Gustaf Samelius.