Snowden i möte med människorättsförsvarare

1:37 min

Nu på eftermiddagen riktas världens blickar åter mot den flygplats i Moskva där den spionmisstänkte amerikanen Edward Snowden just nu träffar jurister och representanter för människorättsorganisationer i Ryssland. Intresset från ryska och utländska medier är enormt.

En efter en anlände Rysslands elit av människorättsförsvarare till Sjeremetjevoflygplatsens terminal F och omringades genast av journalistmassan av reportrar och fotografer.

– Jag vet ingenting. När jag kommer ut därifrån ska jag berätta allt, sa Vladimir Lukin, Rysslands ombudsman för mänskliga rättigheter.

Intill stod en av landets mest kända advokater, Genri Reznik. Med sig hade de det mejlade brevet från  Edward Snowden: Kom till Sjeremetjevo, terminal F, klockan 16.30. Någon från flygplatsen kommer att vänta där med en skylt med texten G9.

En skylt med texten dök verkligen upp och runt klockan 15 svensk tid försvann gruppen av människorättsadvokater och jurister in bakom en grå dörr med texten "endast personal".

Efter en stund började uppgifter sippra ut från mötet. Edward Snowden uppges vilja ha hjälp med att säkert ta sig till Latinamerika, där han erbjudits asyl av flera länder. Han kommer även, enligt uppgifter inifrån mötet, att lämna in en ny asylansökan till Ryssland i dag.

Den amerikanska före detta medarbetaren av Nationella säkerhetstjänsten har befunnit sig i transitzonen på Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo i omkring tre veckor. I USA misstänks han för bland annat spioneri efter att ha avslöjat omfattande amerikansk telefon- och dataövervakning världen över.