Försvaret säljer ut för miljarder

1:41 min

Det svenska försvaret är på väg att säljas ut. Bara under de senaste åren har militära anläggningar för över en miljard kronor sålts.

– Det innehav som vi nu säljer ut hade sin bärighet mot kalla kriget om man tänker på bergrum och förrådsfastigheter. Då handlade det om att försvara territoriet och nu har man ändrat så att det är ett mer insatsrelateraförsvar och det kräver andra typer av faciliteter, säger Karl-Martin Svärd fastighetsstrateg på Fortifikationsverket.

Runt om i landet finns flera hundra militära fastigheter som inte längre används av försvaret. De blev över efter att riksdagen i december 2004 klubbat igenom försvarspropositionen som innebar att Sverige avvecklade tanken om att kunna stå emot en fullskalig invasion från öst för att i stället satsa på ett insatsförsvar.

Det handlar om allt från mindre förråd och skogmark, till skärgårdsöar och topphemliga bergrum som nu säljs till högstbjudande.

Sedan försvarsbeslutet 2004 har fortifikationsverket sålt fastigheter som gett över en miljard kronor in i statskassan – och summan blir större för varje år.

Enbart 2012 såldes fastigheter för mer än en kvarts miljard - 261 miljoner kronor.

Köpare är framförallt kommuner runt om i landet men också privatpersoner och företag.

Ett tidigare topphemligt bergrum utanför Nora såldes till ett whiskydestilleri - ett annat populärt användningsområde för gamla bergrum är serverhallar.

Enligt Karl-Martin Svärd på Fortifikationsverket kommer försäljningen att fortsätta.

 – Nu har vi fastigheter för några hundra miljoner kronor i vår försäljningsportfölj. Sannolikt kommer den att fyllas på under ett antal år här nu så vi har att göra framöver.