Minnet — både otäckt och spännande

Det går både att förändra våra befintliga minnen och plantera helt falska. En kunskap som kan få både positiva och negativa följder beroende på i vilka händer den hamnar.

- Vi måste vara medvetna om att inte allt vi minns är sant och korrekt. Små misstag kanske inte spelar så stor roll, men stora kan få förödande konsekvenser, säger Elizabeth Loftus.

Hon är en av världens mest kända psykologer, och har vigt sitt liv åt forskningen om vårt minne. Tidigare sågs minnet som en form av inspelningsmaskin — det noterar vad som händer och kan hämta tillbaka intrycken igen vid ett senare tillfälle.

Det stämmer inte, har Loftus kunnat visa, vilket bland annat har påverkat trovärdigheten hos vittnen i brottsmål. Bara genom att byta ut olika ord vid utfrågningen kan vittnets minne av händelsen ändras.

Under 90-talet svepte en våg fram av personer som genom psykoterapi väckte bortträngda minnen av övergrepp, mord och medverkan i satanistiska riter. Det väckte Loftus nyfikenhet. Kunde minnen verkligen trängas bort, eller var det snarare så att de hade "planterats" på något sätt?

Hon visade att man faktiskt kan plantera minnen, och fick ungefär 25 procent av deltagarna i en studie att tro att de hade tappat bort sig i ett varuhus som små. Senare studier har fått ännu fler att tro att de som barn varit nära att drunkna eller attackerats av ett ilsket djur, trots att detta aldrig hade hänt.

På senare tid har Elizabeth Loftus ägnat sin minnesforskning åt hälsa. Går det att få människor att rata onyttigheter som jordgubbsglass genom att plantera ett minne av att de blivit dåliga efter att ha ätit det tidigare? Jodå, också det har lyckats.

Men vad händer om kunskapen hamnar i fel händer? I en nyligen genomförd studie visade Loftus att man skulle kunna få offer för övergrepp att glömma bort hur gärningsmannen såg ut, och peka ut en annan person.

- Det här är skrämmande och väcker frågor. Vem ska reglera det, ska vi förbjuda möjligheten att plantera vissa minnen? Kunskapen är otäck, men det är å andra sidan vapen också, säger Loftus.

Att minnet är formbart har inte bara nackdelar, till exempel låter det oss rätta till det vi har uppfattat fel. Forskning har visat att vi ofta minns oss själva som bättre och mer lyckade än vi egentligen är, vilket kan vara bra för självkänslan.

Elizabeth Loftus tycker att alla borde tänka mer på hur formbart minnet är.

- Vi kommer alltid träffa människor som kommer ihåg saker annorlunda än vi själva. Då behöver vi inte kalla dem lögnare eller dumma. Det kan bero på en förvrängning av minnet, så vi borde vara mer toleranta mot andras misstag.

Erika Hällberg/TT