Fotbolls-EM

Tre nycklar till svensk seger

Radiosportens expert Richard Henriksson listar tre punkter som landslaget måste lyckas med för att Sverige ska besegra Finland i EM.

Ta den fysiska fajten

Finlands hopp i matchen mot Sverige är att utnyttja den enda aspekten i spelet där man i mitt tycke kan mäta sig med det svenska laget: fysiken.

 Finland är ett välvuxet lag med många kilon att sätta in i tacklingarna. Och det gör man ofta, tacklas alltså. Både på tillåten nivå men också ofta över tillåten gräns. I den EM-premiären mot Italien drog laget på sig sexton frisparkar och tre gula kort. Motsvarande siffror för Sverige var sex frisparkar, ingen varning. Endast Tyskland orsakade fler frisparkar i den första omgången än Finland.

 Här gäller det att det svenska laget dels inte viker ner sig i de justa närkamperna på mittfältet, samt att man inte tappar fokus om Finland börjar spela vårdslöst för att få svenskorna ur balans.

 Flytta bollen

Man kan alltid dra lärdomar av tidigare matcher. Jag hoppas att Sverige dels har analyserat sitt eget spel i premiären men också inspirerats av sättet Danmark spelade fotboll.  Hur man genom att hålla ett högt bolltempo – hårda passningar med få tillslag – kan få ett lag som försöker komma upp i press att helt gå bort sig.

Nu trollar man inte bara fram en god teknik och spelförståelse, men mot ett lag som Finland ska Sverige definitivt som lag klara av att spela sig ur finsk press och genom deras lagdelar.

 Ge Seger fria tyglar

Caroline Seger blev väldigt försiktig i sitt spel mot Danmark. Jag tror att hon kände att det var svårt att lämna sin utgångsposition, rädd för att det skulle innebära för stora ytor för Hammarström att täcka upp om Sverige förlorade bollen.

 Här är den risken minimal. Finlands passningsspel mot Italien var erbarmligt, särskilt i den första halvleken. Finskorna spelar sig inte fram i banan med snabba säkerhet om Seger inte hunnit ställa om efter att Sverige tappat.

Därför Seger – släpp på handbromsen och spela ut ditt register. Ge dig iväg på offensiva utflykter i de ytor du upptäcker. Då gör du mest nytta för laget.