KNIVDÅDET PÅ MALMABERG

31-åringen häktad för knivmordet

En 31-årig man häktades under söndagsförmiddagen, på sannolika skäl misstänkt för mord på en 27-årig kvinna och för försök till mord på en kvinna i 50-årsåldern i Västerås i torsdags. Mannen medger att han har använt våld, men förnekar att det rört sig om mord och mordförsök. Han medger ansvar för två fall av grov misshandel.

Den yngre kvinnan och den misstänkte hade tidigare haft en relation och de hade två gemensamma barn som mannen hade vårdnaden om.

Föräldrarna hade en pågående vårdnadstvist. Målet skulle upp i hovrätten, sedan kvinnan överklagat Västmanlands tingsrätts dom som gav mannen ensam vårdnad om barnen.

Det var när den 27-åriga kvinnan i torsdags skulle få träffa ett av barnen vid ett övervakat besök på ett utredningshem på Malmaberg som hon och en anställd på hemmet knivskars.

Den yngre kvinnan avled medan den äldre kvinnan överlevde, men hon skadades allvarligt. Hon har opererats och hennes tillstånd uppges vara stabilt.

Den 31-årige mannen greps på platsen och anhölls senare.

Nu har han alltså häktats av Västmanlands tingrätt, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

– Själv menar han att det rörde sig om två fall av grov misshandel, säger advokat Caroline Fagerberg, som företrädde mannen vid häktningsförhandlingen.

– Han förnekar att det finns sannolika skäl för misstankar om mord och mordförsök, säger Caroline Fagerberg till P4 Västmanland

Advokat Fagerberg säger att hon inte kan uttala sig om de närmare omständigheterna kring det inträffade.

Hon vill inte svara på frågor om var hennes klient fick tag på kniven, exempelvis.

– Nej, tyvärr. Det kan jag inte göra. Men jag vill säga att min klient mår mycket dåligt. Han oroar sig väldigt mycket för hur barnen har det, säger Caroline Fagerberg till P4 Västmanland.

Åklagaren ville få fyra veckor på sig att väcka åtal. Försvaret menade att det skulle räcka med två veckor, men domstolen gick på åklagarens linje.

Åtal ska vara väckt senast den 9 augusti.

Åklagare Carl-Johan Norström tycker att bevisläget ser mycket bra ut.

Enligt honom finns både vittnen, teknisk bevisning och en överlevande som kan berätta vad som hänt.

Det som återstår att kartlägga är motivet och händelseförloppet.

Tingsrätten höll den största delen av häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar.