Ojämställd scen på Åmål's Blues Fest

1:40 min

Att locka publik och artister verkar inte vara ett problem för Åmål's Blues Fest som pågår i helgen. Men att öka andelen kvinnor på scen är en annan femma. Nils Lönnsjö är bokningsansvarig.

– Det är svårt, säger Nils Lönnsjö som är bokningsansvarig på Åmål's Blues Fest. Det är klart att det är viktigt (med jämställdhet på scen, red anm) men realiteten är ju sådan att det är fler män som spelar blues än kvinnor.

 

Av festivalen 120 bokade artister så är endast åtta kvinnor. Nils Lönnsjö säger att han ständigt letar efter bra kvinnliga bluesartister men att han inte är avgörande för jämställdheten på scen.

– Det är ju inte vi arrangörer som står för jämställdheten på det sättet. Kvinnorna måste själva ta det initiativet och spränga sig in bland männen.

Amanda Lindholm är grundare av föreningen Jämställd Festival som arbetar för just en mer jämställd festivalscen. Föreningen har bland annat sammanställt statistik från förra sommarens tio största festivaler och fann att 79 procent av akterna var mansdominerade. Att festivalarrangörerna inte ansvarar för en mer jämställd scen är en bild som Amanda Lindholm vänder sig mot.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att han inte ser att de har ett ansvar och inte minst en möjlighet i det här. Vill man jobba med de här frågorna så finns det hjälp att få, vi på Jämställd Festival till exempel är experter på detta. Han skulle kunna ta hjälp av en bokare som inte är just man eftersom all forskning visar på att män bokar män.

Amanda Lindholm vänder sig också mot synen att det är kvinnornas som bör ta initiativet och bryta sig in på mansdominerade ömråden.

– Det kan inte vara så att det bara är de underrepresenterade grupperna som ska bryta det här för att om de ska kunna komma fram så måste det göras plats, säger Amanda Lindholm.