Egyptens nye finansminister i exklusiv intervju

2:11 min

I Egypten börjar den nya regeringen ta form. Ett av de viktigaste områdena är att ta tag i är ekonomin som ligger i spillror efter mer än två års politisk turbulens. En av de nya ministrar som står inför störst utmaningar är därför den nye finansministern Ahmad Galal, som vår utsända fick en exklusiv intervju med.

– Ska man göra något så ska man göra det rejält, säger Ahmed Galal. Det han syftar på är slopandet av landets bränslesubventioner som i dag kostar en femtedel av statskassan.

Han är före detta forskare på världsbanken, chef för tankesmedjan Economic Research Forum och sedan igår också Egyptens nye finansminister.

Det nya jobbet innebär en rad enorma utmaningar. Det egyptiska budgetunderskottet har ökat dramatiskt bara de senaste månaderna och det politiska kaoset har skrämt bort både turister och investerare.

– Egyptisk politik stod stilla under Mubarak, nu rör det på sig och det kommer i längden att leda till något gott, säger Ahmad Galal,

Förra veckan fick Egypten löfte om ett stödpaket från Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten på motsvarande tolv miljarder dollar.

 – Det lättar på trycket tillfälligt men löser inte problemen på lång sikt, säger Ahmed Galal.

Kritikerna menar att dessa länder ger Egypten pengar av politiska skäl för att de vill motarbeta muslimska brödraskapet, men det avfärdar Ahmed Galal som mindre viktigt.

– Alla länder har någon form av agenda, säger Ahmed Galal som konstatera att Egypten behöver de här pengarna och att han är glad att någon ställer upp.

Viktigast nu, menar han, är i stället att få igång en politisk process som också inkluderar det muslimska brödraskapet.

– Bara genom att skapa ett tryggt samhälle och nå försoning, då kan Egypten göra framsteg, säger Ahmed Galal till Sveriges Radios utsände.