Egypten: Ekonomin stor källa till frustration

2:01 min

Egyptens arbetslöshet har ökat, landets valuta har tappat i värde och den senaste tidens politiska turbulens har drabbat turistindustrin. Ekot har varit i Kairos bazarområde för att fråga vad handlarna där har för budskap till den nye finansministern Ahmad Galal.

– Vår nya finansminister måste tänka på landets och folkets bästa, gör han det kommer vi att stötta honom och gör han inte det blir det samma politiska kaos igen, säger möbelhandlaren Abdul Hamid på en av bazarens många smågator.

Tidigare kom mängder av utländska turister hit  för att köpa smycken, minipyramider och andra souvenirer men nu är det glest mellan besökarna.

– Affärerna går dåligt, säger Abdul Hamid.
Han är inte den ende som känner av det. Egypten har förlorat fyra femtedelar av antalet turister som kom hit innan Mubaraks fall.

Ala el Adawi som säljer pennor med faorafigurer bland mycket annat säger att stabilitet är vad Egypten behöver stabilitet nu om turisterna ska våga komma tillbaka.

– Vi vill bara att det ska bli lugnt igen, som före revolutionen, säger Ala el Adawi men tillägger snabbt att han inte önskar Hosni Mubarak tillbaka - bara den stabilitet som fanns i Egypten då.

Omar Mehris, som säljer skålar av marmor och alabaster, säger att alla nu måste hjälpa till om det ska bli ordning på Egyptens ekonomi.

Möbelförsäljaren Abdul Hamid känner trots de senaste årens dåliga tider nu en försiktig optimism.

– Förhoppningsvis ska allt funka bättre med den nya regeringen, säger Abdul Hamid.

Om det blir lugnare i landet så tror han också att turisterna kommer att återvända.