Israel har hittat massor av olja i marken

1:25 min

När Israel borrade i marken nära staden Jerusalem hittade de mer än 150 miljarder fat olja i berget. Det kan betyda att Israel får mycket pengar. Samtidigt är grannländerna oroliga för oljan ska göra att blir mer konflikter i Mellanöstern.

Experterna tror att det finns olja på flera platser i landet. Sammanlagt kan det vara lika mycket olja som i landet Saudiarabien.

Saudiarabien är känt över hela världen för sin olja och landet har mycket pengar och rika människor på grund av oljan.

Förutom olja så har Israel hittat mycket naturgas i havet utanför Israel. Naturgas används precis som olja ofta som bränsle för att skapa energi.

Den nya oljan och naturgasen kan betyda mycket för politiken. För Israel är ett land med många fiender och om de får mer pengar så kanske de köper mer vapen och satsar på sina militärer. Och det kan grannländerna uppleva som hotfullt.

Det finns också organisationer som är oroliga för vad den nya oljan kan betyda för klimatet. För att inte jorden ska värmas upp mer så måste vi sluta använda så mycket olja och naturgas.

När Israel nu har hittat massor av ny olja så kan det i stället bli så att vi använder mer olja och släpper ut mer avgaser.