Kristianstad

Privata hemtjänstföretag "för ambitiösa"

1:29 min

Privata hemtjänstföretag har för hög ambitionsnivå. Det menar man på Kristianstads kommuns omsorgsförvaltningen efter att ha blivit lex-Sarah anmälda av det privata hemtjänstföretaget Gertrud Care - som tycker att man riskerar att vanvårda sina vårdtagare och bryta lagen om man alltid håller de utsatta besökstiderna.

- Generellt sätt så tar det längre tid för privata företag att utföra arbetet, än vad det gör för dem i vår egen regi. Därför blir det en känslig fråga eftersom det är det utförda arbetet som man normalt sett får betalt för, säger Lars-Åke Nordin som är chef över omsorgsförvaltningen i Kristianstad kommun.

Det var efter ett speciellt ärende där man på Gertrud Care fick lägga över 100 extra timmar än vad kommunen beräknat, som företaget slog larm om att schablontiderna, den uppskattade tiden för vad ett hemtjänstbesök ska ta, utgör en fara för vårdtagarsäkerheten. Man slutade sen få betalt för övertiden i juni och vill nu lyfta frågan.

- Att ha de här schablontiderna är inga problem, om det finns utrymme för en individuell bedömning också. Vi är ju inte ”kvart-människor” allihopa, säger Gertrud Weiselblad, VD för Gertrud Care

- Det är ingenting som vi har hittat på, utan det är de faktiska genomsnittstiderna vi har tittat på, hävdar Lars-Åke Nordin. 

Han menar att det visst finns utrymme för individuell bedömning eftersom den totala tiden för alla vårdtagare som ett hemtjänstföretag får betalt för, ska jämna ut sig då det kan diffa både över och under schablontiden. Mindre företag som Gertrud Care med få vårdtagare blir därför extra utsatt om de får ärende som sticker ut mycket.

- Det finns ett utrymme för diskussion om det finns särskilda skäl i det här ärendet. Där vill jag föra en dialog med den som har gjort bedömning innan jag sätter ner foten i frågan, säger Lars-Åke Nordin.