Mexikanska Zeta-kartellens ledare gripen

1:43 min

I Mexiko har en av landets mest eftersökta män gripits. Miguel Angel Treviño leder knarkkartellen "los Zeta."

Gripandet är en viktig framgång för president Enrique Peña Nieto, vars strategi i kampen mot drogmaffiorna ifrågasatts av många.

Miguel Angel Treviños främsta kännetecken är hans ohämmade, sadistiska brutalitet. När det förra året uppstod en maktkamp inom "los Z", efter Lazca, den förre ledarens, död, så löste han konflikten genom att inte bara döda, utan tortera och lemlästa sina konkurrenter inom organisationen.

Det var också han som låg bakom massavrättningarna förra året av centralamerikanska emigranter i gränsstaten Tamaulipas, vars kroppar sen sågades sönder för att de skulle få bättre plats i massgravarna.

Andra lät han försvinna genom att dumpa dem i stora tankar med frätande syra.

Enligt myndigheterna greps Miguel Angel Treviño utan att ett enda skott avlossades - trots att det fanns åtta automatgevär och två miljoner dollar i kontanter i den terränggående jeep han färdades i vid gripandet. 

"Los Z" bildades i slutet av 1990-talet av ett 30-tal elitsoldater från den mexikanska armén som deserterat för att arbeta som livvakter åt den då största mexikanska knarkkartellens ledare, den så kallade Gulfkartellen.

Miguel Angel Treviño var en av de få i ledarskiktet som inte var militär.

För tre år sen bröt "los Z" med Gulfkartellen och bildade sin egen kartell som i dag kontrollerar knarktrafiken utefter hela Mexikos östkust och dessutom viktiga delar av Guatemala och Honduras.

Att Treviño nu har gripits är ett svårt slag för "los Z".

Men när en chef för en kartell grips blossar nästan som en naturlag hårda strider upp mellan olika grupper om kontrollen över kartellen.

Istället för mindre våld leder gripandena av bossarna till mer våld. Åtminstone på kort sikt.