Gruvprojekt stoppas i Chile

1:37 min

En chilensk domstol har av miljöskäl beslutat att stoppa arbetet med landets största nya gruvprojekt. Pascua Lama, som drivs av det kanadensiska gruvbolaget Barrick, har varit orsak till polemik ända sen det påbörjades.

"Barrick försök begripa, dalen är inte till salu". Så låter slagorden under protesterna.  

Gruvprojektet Pascua Lama, där det finns såväl guld, silver som koppar, ligger på över 4 000 meters höjd i Anderna just på gränsen mellan Chile och Argentina. Projektet påverkar båda länderna och dessutom tre glaciärer som finns i området.

Vad slagorden, som har ropats många gånger det senaste året, handlar om är att arbetet med Pascua Lama har gjort att floderna som bevattnar dalarna längre ner och som är förutsättningen för jordbruket dä har börjat förgiftas, både på den chilenska och den argentinska sidan.

En chilensk domstol har tidigare dömt det kanadensiska gruvbolaget att böta över 100 miljoner kronor för att man slarvat med åtgärderna för att skydda miljön.

Och nu har en domstol beslutat att stoppa arbetet vid gruvan helt och hållet, tills man med säkerhet kan visa att vattnet och miljön i stort inte kommer att drabbas av gruvdriften.

Gruvföretaget Barrick, som klagar över att projektet redan försenat med två år på grund av alla protester, kommer förmodligen att överklaga till Högsta domstolen.

Men allt tyder på att chilenska Högsta domstolen kommer att bekräfta beslutet att inget arbete får ske så länge inte alla miljökrav är uppfyllda.

Det är en stor seger inte bara för lokalbefolkningen kring gruvan, utan för den chilenska miljörörelsen i stort.

Investeringen i Pascua Lama uppgår till över sex miljarder svenska kronor – ett megaprojek.

Men att nu miljöaspekterna väger tyngre än pengarna, det uppfattar många som ett hälsotecken.