Slovenska Marjetica Potrcs "The Common Roof" om kollektivhus på Röda Sten

Den slovenska konstnären Marjetica Potrc utforskar i sitt konstnärskap hur konst och arkitektur kan skapa hållbara och demokratiska lösningar. I utställningen The Common Roof som just nu pågår på Röda Stens konsthall i Göteborg har en grupp människor fått vara med i hela processen av ett husbygge, från ritning till färdigt hus.

Arkitekten Karl Johan Sellberg visar runt i huset som står mitt i ett av konsthallens lokaler. Bredvid huset står gula solstolar, några odlingslådor och en regnvattentunna på en stor ställning. Allt är en del av konstprojektet  ”The Common Roof. ” Här kan de som vill bygga på huset eller bara titta på.

Bakom projektet står Marjetica Potrc , slovensk konstnär och arkitekt som hela tiden rör sig i gränslandet mellan konst, aktvism och urbanism.   

Just nu utforskar hon "deltagande-design", som handlar om att just skapa design utifrån erfarenheter mellan människor .

– Grundidén till det här huset, är hållbarhet, ett begrepp som blir allt vanligare. De flesta människor i världen vill leva i mer hållbara samhällen, säger Marjetica.

Huset som byggs i konsthallen är en protoptyp, en modell i tunt trä men Marjetica tycker inte att modellen för kollektivhuset är en utopi.   

– Det finns en helt ny generation aktörer i samhället som inte bara vill tjäna pengar, utan som också är intresserade av kollektiva projekt. Till och med politikerna pratar mer och mer om att ge makt åt medborgarna så att de kan kapa mer motståndskraftiga städer, säger hon.

Och Marjetica menar också att konsten kan bli ett redskap för att förändra vårt sätt att leva:

– Den här husmodellen är just ett verktyg för att tänka annorlunda kring  städer och framtidens kollektiva boende, säger hon.

Irma Norrman
Kulturnytt