Kubanska vapen på nordkoreanskt fartyg

Det var gamla kubanska vapen som hittades på det nordkoreanska fartyg som de senaste dagarna har genomsökts av panamanska myndigheter.

Enligt kubanska myndigeter skulle vapnen repareras i Nordkorea och sen skickas tillbaka till Kuba. Men varför i så fall gömma dem under säckar med socker?

Historien om hur de panamanska myndigheterna stoppade och genomsökte det nordkoreanska fartyget Chong Chon Gang är i sig full av frågetecken.

Panamanska myndigheter hävdar att det fanns misstankar att det skulle finnas droger på det nordkoreanska fartyget. Och att det var därför det stoppades.

När panamansk tullpersonal gick ombord, sägs det att, kaptenen försökte ta livet av sig och att besättningen gjorde så kraftigt motstånd att de fängslades och fördes till en panamansk militärbas.

När man sedan hittade militär utrustning i containers som gömts under tusentals säckar av socker, så blev saken ännu allvarligare.

Det är förbjudet att forsla vapen som inte har deklarerats genom Panamakanalen.

Till en början talades det om sofistikerade vapensystem. Men nu har alltså Kuba medgett att det rör om ca 240 ton av olika slags sovjetiska vapen från 1960 och 1970-talet som är obrukbara och som man skickat till Nordkorea för reparationer.

Det rör sig bland annat om delar av luftvärn, olika slags robotar, två Mig-plan och 15 motorer till Mig-plan.

Kuba har ingen egen vapenindustri och dess försvar består till största delen av gammal utrusning från den tid då Sovjet var landets främsta allierade.

Och det är inte alls orimligt att Kuba och Nordkorea har gjort en deal att byta socker mot reparationer av gamla vapen.

Det är heller speciellt svårt att förstå varför vapnen gömdes istället för att deklareras öppet. Både det kubanska och det nordkoreanska ledarskapet är uppfödda på konspirationstänkande. Och båda är dessutom utsatta för sanktioner av USA – och i Nordkoreas fall också av FN.