Normkritik och feminism av unga scenkonstnärer

2:57 min

Den 30:e juli drar den årliga pridefestivalen igång i Stockholm. Men redan nu till helgen startar Pride @ Boulevard, en feministisk scenkonstfestival med homo-, bi, -trans och queertematik. Under en vecka kommer publiken att bjudas på minimonologer om förbjuden kärlek på 1700-talet, tvåkvinnsföreställningar om kvinnlig bisexualitet och queer barnteater.

Trots att homo-, bi- och transsexualitet börjat ta större plats på teaterscenen, så handlar det mesta fortfarande om män, enligt Adam Gardelin, en av festivalens tre konstnärliga ledare.

- Därför tycker jag att det är viktigt att inte strömlinjeforma allting i den formen, utan visa på en bredd och låta de kvinnliga historierna komma fram. Just för att de hamnat i skymundan.

Det är främst feminism och normkritik som är den röda tråden genom pjäserna som kommer att spelas under Pride @ Boulevard. Idag finns politisk och feministisk teater främst på de fria teaterscenerna, men de är fortfarande undantaget som bekräftar regeln, enligt Adriana Essén, som tillsammans med Angelica Herger och Adam Gardelin är festivalens konstnärliga ledare.

- Man kan också se att man, på de större institutionerna, nästan tvångsmässigt tar in någon politisk, feministisk, smalare teater för att jämna ut. Och det känns lite märkligt, för vi vill ju att det här i framtiden ska vara något naturligt, och en del av det konstnärliga tänkandet i stort.

Enligt Adriana Essén finns det få forum för unga scenkonstnärer idag, och dessutom finns få forum för ungdomar att diskutera sexualitet och feminism. Därför vill man med Pride @ Boulevard skapa en plats där ungdomar kan göra just det. Men trots att pjäserna tar upp sexualitet i olika former, så är det egentligen inte det det handlar om.

- Det handlar ju inte om att göra en lesbisk föreställning. Det handlar ju om att göra en föreställning om en människa, som råkar vara lesbisk. Det ska inte bli så att "nu ska vi ha en homopjäs, för det måste man ha, och så ska vi ha med kvinnor så har vi fått in det också". Det är inte det det handlar om, det handlar ju om kärlek, och det har ju alla upplevt. Det är ju inte annorlunda om man är homo, bi, trans eller hetero, utan man vill visa att det handlar om människor. Och det är vi ju alla, säger Angelica Herger.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se