Protesterna i Kallak fortsätter

1:22 min

Protesterna mot provborrningarna i Kallak utanför Jokkmokk fortsätter. Och många har rest långt för att ta ställning mot gruvan.

-Jag är väl den som kommer längst bort ifrån men det är ju folk både södra Sverige och från hela Norrlandskusten. Just nu är vi kanske 15 st men det varierar väldig mycket i och med att det är ju hitresa och boende här och sen är det ju folk som bor hemma som kommer hit på dagarna och hjälper till, så det kan variera rätt mycket. Igår var vi ca 40 st.

Det Niklas Karlsson och de andra protestanterna protesterar mot är gruvbolaget Beowolf Minings provborrningar som ska ske i Kallak utanför Jokkmokk. Tidigare har bland annat en aktivist kedjat fast sig i en grävmaskin. Den pågående blockaden i Kallak har varit igång sedan början på juli, och Niklas Karlsson kan se att demonstationerna ger resultat.

-Dels så har det fått gensvar i olika medier, det har varit både tidningar, tv och radio som varit intresserade. Men sen också folk som bor här som kanske inte tycker att det är så bra med en gruva men som inte riktigt har vågat säga till innan, nu känner sig peppad att säga sin mening, och det känns lättare när det finns fler som håller med. För det är en ganska känslig fråga, speciellt i en liten ort när man känner alla kan det vara jobbigt att stöta sig med varandra. Vårt mål är ju att stoppa gruvan, och belysa frågan mer så fler förstår vad det handlar om, säger Niklas Karlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio