Aleksej Navalnyj döms till fem års fängelse

2:03 min

Fem års fängelse blev domen för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. EU fördömer domen.

EU fördömer domen mot Navalnyj och anser att anklagelserna om förskingring är obekräftade och att fängslandet av regimkritikern väcker "allvarliga frågor" om rättssäkerheten i Ryssland.

En talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, säger att hon är "oroad över den fällande domen".

Aleksej Navalnyj dömdes tidigare i dag i en domstol i staden Kirov för förskingring i ett mål som många kallar politiskt.

Även om de flesta hade väntat sig en fällande dom var många chockade efteråt.

– Det finns ingen rättvisa, inga huvuden och inga hjärnor. Människor gör allt för att skynda på sönderfallet av det här landet, sa parlamentsledamoten Ilja Ponomarjov när han klev ut ur rättssalen där domen mot Aleksej Navalnyj  just fallit.

Efter att läst innantill ur domen i över tre timmar meddelade domaren Sergej Blinov straffet: Fem års fängelse för Aleksej Navalnyj, fyra år för hans medåtalade Pjotr Ofitserov samt böter på omkring 100 000 svenska kronor.

Innan polisen förde ut de dömda bakvägen i handbojor fick de krama om sina anhöriga som kommit till domstolen i Kirov, omkring 100 mil nordost om Moskva där rättegången pågått sedan april.

Aleksej Navalnyj döms för att ha förskingrat skog till ett värde av drygt tre miljoner kronor under sin tid som rådgivare åt Kirovregionens guvernör Nikita Belych.

Själv nekar han. Många kallar anklagelserna absurda och domen ett sätt för den ryska ledningen att oskadliggöra en av president Vladimir Putins skarpaste kritiker samtidigt som man varnar andra från att motarbeta de som styr i Ryssland.

I kväll väntas en demonstration till stöd för Aleksej Navalnyj i centrala Moskva och parlamentsledamot Ilja Ponomarjov hoppas att domen ska stärka och samla de missnöjda.

När polisbussen med de dömda lämnade domstolen i Kirov ropade de som samlats därutanför "frihet".

I går blev Aleksej Navalnyj officiell kandidat inför borgmästarvalet i Moskva i höst.

Rent formellt kan han fortsätta sin valkampanj fram till dess att domen träder i kraft – men det blir från häktet.