Utsläppen i Aitik oroar: "Jag visste inte"

1:24 min

Ledningen för Gällivare kommun har inte fått information om den stora mängd utsläpp som kommer från Bolidens Aitikgruva efter att de fördubblat produktionen. Idag vill bolaget att utsläppen ska vara 20 gånger högre än vad som var aktuellt när de fick tillstånd för fördubblingen. Men det var inte den information kommunen fick 2008 berättar kommunalrådet Tommy Nyström (S).

– Den som var miljö- och byggchef 2008, när de fick tillstånd till fördubblingen, säger att den utsläppsnivå som det sas att det skulle vara var 100 kilo. Och när miljö- och byggenheten gjorde sitt yttrande sa Boliden att de låg under det värdet, säger Tommy Nyström.

Tommy Nyström oroas nu över de värden som redovisas att Bolidens Aitikgruva släpper ut:

- Skulle det brisera något, vi har ju haft en mindre läcka förut, och skulle det bli några större grejer är jag väldigt orolig. Det kan slå ut hela ekosystemet ända ner till havet så jag hoppas Boliden löser det för jag känner en oro om det är de här siffrorna.

Boliden vill alltså släppa ut 20 gånger mer koppar från Aitikgruvan än vad som var aktuellt i samband med att företaget fick miljötillstånd för att fördubbla produktionen i gruvan, och det efter att Boliden har gjort sina åtgärder för att minska utsläppen.

Naturvårdsverket anser att 100 kilo är vad som ska få läcka ut i naturen, medan företaget vill släppa ut två ton. Dessutom vill bolaget ha fram till 2016 på sig för att komma ner till de två ton kopparutsläpp som de vill släppa ut, alltså 20 gånger mer än vad de sa för fem år sedan.

Nu säger kommunalrådet Tommy Nyström att inte skulle ha varit positiv till produktionsökningen om han vetat om utsläppsmängden.

- Jag är tveksam till att jag varit positiv till produktionsökningen om de här siffrorna visats då.

Tommy Nyström (S) ska nu ta upp frågan om de höga utsläppen med Bolidens ledning.