Umeå

Cykelreparatör som sommarjobb

3:55 min

Sommar betyder semester för många, medan andra ser fram emot att tjäna lite extra fickpengar. Just nu har ungdomar födda -96 fullt upp med sina feriejobb och 16-åriga Olle Sahlén är cykelreparatör några veckor under sommaren.

Parkarbetare, lokalvårdare och parkarbetare är några av Umeå kommuns feriearbeten som erbjuds till ungdomar födda 1996. På Renmarkstorget utför kommunens sommarjobbande ungdomar cykelreparationer och cykeluthyrning i samarbete med hållbarhetsprojektet Be Green.

– Jag servar cyklar som behöver fixas till. Det vanligaste är att vi får byta slang eller göra en allmän rengöring eller smörjning av cykeln, säger 16- åriga Olle Sahlén.

Ferieperioden som cykelbesiktare inleds med utbildning där ungdomarna lär sig allt från trafikregler som gäller cyklister till praktisk cykelservice.

– De är jätteduktiga. Vissa har hållit på mycket med cyklar och andra har aldrig lagat en punktering. Men de lär sig väldigt snabbt och blir experter efter tre veckors jobb, säger handledaren Johanna Lundgren från Be Green.