Sverigedemokraterna

Hanna Wigh om sextrakasserierna: Man vill inte dra partiet i smutsen

7:46 min

Nu berättar Hanna Wigh från Falköping, som sitter i partistyrelsen för Sverigedemokraterna, om sextrakasserierna hon utsattes för av en partikamrat. Trots att det pågick länge berättade hon inget för någon.

Hanna Wigh utsattes för trakasserierna för ungefär ett år sedan. Det var mycket kommentarer och påtryckningar. Hon vill inte gå in i detalj på vad det handlade om, men konstaterar att det bröt ner henne.

– Jag betraktar mig själv som en ganska stark kvinna som man inte sätter sig på i första taget, och ändå är detta något man låtit sig bli utsatt för. Det pågick under en längre tid, och det är något som verkligen bryter ner ens självkänsla och tilltro till en själv.

Hon berättade vad hon utsatts för av partiledningen först när hon kontaktades av företrädare för ledningen.

– Jag valde att dra mig undan istället för att be om hjälp och berätta för omgivningen vad det var som hände.

"Man förutsätter att man ska bli misstrodd"
Hanna Wigh tycker att det här är ett stort problem, inte minst för starka kvinnor inom politiken.

– När det gäller sexuella trakasserier i arbetet är det något man förutsätter att man ska bli misstrodd som kvinna för. Och man är även rädd för att dra partiet i smutsen, att man drar ytterligare en skandal över dem, säger Hanna Wigh, som upplevde att hon fick ett starkt stöd från partiet.

Hon menar att detta inte är ett problem enbart inom SD.

– Det pågår flertalet fall runtom i Sverige idag där politiska företrädare för andra partier gjort sig skyldiga till sextrakasserier och övergrepp, men det är Sverigedemokraterna som blir uppmärksammade. Men jag tycker det är bra att det här stora problemet lyfts till agendan.