LANTBRUK

Gårdsslakterier ökar - större efterfråga på närproducerat

1:38 min

De senaste tjugo åren har antalet småskaliga slakterier bara ökat. En av anledningarna tros vara en större efterfrågan på lokalproducerat. Något som Kurt Karlén på Lindells Gårdsslakteri i Ottravad märker av bland hans kunder.

Kurt Karlén visar med ett leende upp slakteriet i Ottravad i närheten av Tidaholm. Idag är lugnt men imorgon är det dags att slakta kring 100 grisar. 

Kjell har varit med och drivit slakteriet i över 10 år nu och märker att det börjar bli ett större intresse för var köttet kommer ifrån och vem som producerat det. Vilket kan ligga till grund för att fler småskaliga slakterier slår upp dörrarna.

– De föds upp här, slaktas och förädlas här. Grisen har inte lämnat gården för än han är i affären, säger Kurt Karlén på Lindells Gårdsslakteri i Ottravad.

När du är ute och möter kunder så märker du att fler vill ha lokalproducerat kött?

– Jag är mycket ute och jag märker det direkt. De vill ha Svenskt kött som är lokalproducerat. 

Fördubbling på fem år
De småskaliga slakterierna har fördubblats på fem år enligt branschorganisationen Kött- och charkföretagen. Kurt Karlén pratar också om att det låga priset hos större slakterier kan göra att vissa väljer att öppna ett mindre slakteri själva

– De söker ju nya vägar bönderna. Det är de yngre som måste få mer lönsamhet på sina jordbruk och har de då djur så kan de ju starta igång. Men de får nog börja i liten skala för det är inte bara att köra igång.