Malmö/Sverige

Svenska sexköpslagen väcker protester i världen

0:59 min

På grund av sexköpslagen har stigmatiseringen och våldet mot sexarbetare ökat, anser Rose Alliance, riksorganisationen för sexarbetare i Sverige. Idag demonstrertar sexarbetare runt om i världen mot våldet och sexköpslagen, på grund av ett uppmärksammat mord på en före detta sexarbetare i Sverige.

– Det har blivit råare sen sexköpslagen kom. Det är den bilden som kvinnorna förmedlar, säger Marie-Louise Svarfvar som jobbar med sexarbetare på gatan på Malmö kommun.

Sen 1999 är det kriminellt att köpa sexuella tjänster i Sverige men inte att sälja dem, och det har lett till en större risk för sexarbetare att få en våldsam kund, säger hon.

– De som är kvar nu av sexköparna, de kanske inte har så mycket att förlora tänker jag, de kanske kan ta straffet, säger Svarfvar.

I 30 städer runtom i världen som Paris, Berlin och London, kommer sexarbetare idag protestera mot våld, diskriminering och den svenska sexköpslagen utanför svenska ambassader. Det är Europeiska organisationen för sexarbetares rättigheter, ICRSE, som står bakom uppmaningen, och bakgrunden är mordet på en svensk kvinna som varit sexarbetare och som organisationen menar inte fick tillräckligt stöd av svenska myndigheter.

– Sexköpslagen sänder ett budskap, att man inte tolererar prostitution, men den sänder även ett till budskap och det är att alla sexarbetare är offer, säger Pye Jakobsson, koordinator på Rose Alliance, riksorganisationen för sexarbetare i Sverige. Hon anser att sexköpslagen borde avskaffas, och att sexköp ska avkriminaliseras.

Hon menar att sexarbetarna inte ses som människor som kan ta egna val, och myndigheterna ser ner på dem. Hela samhällets syn på sexarbetare gör att de utsätts för våld av både kunder och i andra situationer, fortsätter hon.

– Det är inte bara fysiskt våld vi pratar om, det är ju trakasserier vilket är ganska vanligt att sexarbetare utsätts för, och allt det här tycker jag har ökat, säger Jakobsson.

Det finns en stor frustration mot samhället bland sexarbetarna i Malmö, märker Marie-Louise Svarfvar på Malmö kommun. Många säger att de skulle vilja ha hjälp med bostad eller att sluta ta droger, för att slippa gatan.

– Många, många gånger känner de kanske att samhället har vänt dem ryggen, säger hon.

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se