Demonstrationer i världen mot svensk sexköpslag

1:31 min

Den svenska sexköpslagen leder till ökat våld mot prostituerade.  Det säger personer som idag demonstrerar utanför svenska ambassader i bland annat Paris, New York, Sydney och Berlin. 

– Det är ganska lugn stämning här vid svenska ambassaden i Berlin. Det är ett 30-tal personer som har samlats här. De har haft blommor med sig och satt upp en banderoll, säger vår reporter Daniel Klaar som befinner i Berlin.

I ett trettiotal städer protesterar man idag mot våld mot sexarbetare och svenska modellen - sexköp kriminellt men att sälja lagligt - utanför svenska ambassader, på uppmaning av Europeiska organisationen för sexarbetares rättigheter.

Bakgrunden är ett mord på en svensk kvinna som varit sexarbetare som organisationen anser inte fått tillräckligt stöd av svenska myndigheter - på riksorganisationen för sexarbetare i Sverige, Rose Alliance som har omkring 150 medlemmar, säger Pye Jakobsson att sexköpslagen har gjort sexarbetare till offer i samhället vilket ökar deras risk för våld och utsatthet, hon vill att sexköp ska avkriminaliseras.

Men det är inte den bilden Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel har i sitt arbete med prostitution.

– Majoriteten av de personerna som vi träffar på idag hör inte till den gruppen skulle jag vilja säga.

Att den svenska sexköpslagen kritiseras är inget nytt, men fler och fler länder ser det positiva med den, säger Cederlöf. För, många sexarbetare och offer för människohandeln har inte haft något val, säger han.

– Den informationen vi har fått visar att de inte har haft något direkt val utan att man blir utnyttjad av personer som gör en ekonomisk vinning på det hela och det gör att det finns en utsatthet redan initialt som gör att man inte har möjligheten att göra sitt val.