Därför kan snart Göran Lindberg släppas fri

1:39 min

I veckan blev det känt att tidigare länspolismästaren i Uppsala län Göran Lindberg snart kommer att försättas på fri fot. Göran Lindberg, som dömdes hösten 2010 i Svea hovrätt till sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt, kan vara på fri fot om ett halvår.

– Han dömdes för ganska många olika brott. Man kan säga att det är hyfsat bra praxis när det gäller strafflängden på ett brott för då kan man gå tillbaka och se hur det har dömts tidigare. Men tillämpningen och straffmätningen när någon döms för många olika brott, den är väldigt spretig, säger Håkan Westin är universitetsadjunkt i straffrätt vid Uppsala universitet.

Varje typ av brott döms efter en straffskala, och när man går efter praxis så ska strafflängden bestämmas i underkant av skalan.

Här var det alltså fråga om flera olika brott eftersom före detta länspolismästaren Göran Lindberg dömdes för grov våldtäkt, koppleri och köp av sexuella tjänster.

Han dömdes till ett långt straff och att avtjäna ett fängeslestraff innebär alltså att man sitter på anstalt i två tredjedelar då sitter anstalt 2/3-delar av den utdömda tiden och sedan ska man bli villkorligt frigiven.

Den dag Göran Lindberg släpps ut ur fängelset avtjänar han alltså den sista tredjedelen av straffet som villkorligt frigiven.

Uppgiften, från kommissarien Jonas Trolle till Expressen, om att Göran Lindberg snart släpps fri, har fått många av P4 Upplands lyssnare att reagera. På vår facebooksida läser vi kommentarer som:

"Mycket märkligt". "Det låter inte klokt. Hur är det möjligt?" och "Lås in honom på livstid".

Enligt professor Håkan Westin har strafflängden för till exempel sexuella övergrepp i Sverige blivit längre jämfört med för 15-20 år sedan.

– När det gäller sexuella övergrepp så har Sverige, jämfört med andra länder, en ganska vid bestämning av vad det är för övergrepp som utgör just våldtäkt. Och våldtäkt har alltså ett ganska högt minimum, 2 år, i straffskalan.