Obama om rasism efter Trayvon Martin-fallet

2:01 min

USA:s president Barack Obama har gjort ett oväntat uttalande om fallet med den svarte 17-åringen Trayvon Martin som sköts ihjäl i Florida förra året.

Förra helgen friades gärningsmannen, George Zimmerman från anklagelserna om både mord och dråp.

– När Trayvon Martin sköts sa jag att det kunde varit min son, ett annat sätt att säga det är att jag själv kunde ha varit Trayvon Martin för 35 år sedan, sade president Obama.

Hans tal var oväntat. Sedan sina uttalanden förra året har han legat lågt i fallet, men efter den senaste veckans kraftiga reaktioner tog Obama nu till orda.

Han riktade ingen kritik mot rättsprocessen i Florida och sade heller ingenting om justitiedepartementet, som nu undersöker saken, kommer att väcka ett civilt åtal mot Zimmerman, utan han talade i stället om hur han uppfattade den vrede som många, svarta amerikaner nu känner.

– Det har med våra erfarenheter att göra sade Obama.

– De flesta svarta män, vet hur det känns ha någon som följer efter en på varuhuset och att höra bildörrar låsas när man går över gatan. Det har hänt mig, åtminstone innan jag blev senator, sade Obama.

Obama riktade också hård kritik mot de omfattande självförslagar som finns i många amerikanska delstater, även om George Zimmerman aldrig hänvisade till Floridas självförsvarslag i sitt försvar. Men den typen av lagar, sade Obama, kan uppmuntra konfrontation.

– Om Trayvon Martin varit beväpnad och skjutit Zimmerman för att han känt sig hotat, hade det då varit berättigat. Om det finns någon tvekan, kanske lagarna bör ses över.

I dag väntas stora demonstrationer för sympati med Trayvon Martin runt om i hela USA.