Navalnyj: ”Utan er hade jag inte stått här”

1:49 min

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj anlände i dag till Moskva med tåg. I torsdags dömdes han till fem års fängelse för förskingring och häktades direkt - men släpptes oväntat i går i väntan på att fallet tas upp i högre instans.

På stationen i Moskva meddelade Navalnyj att han nu tänker lägga all kraft på borgmästarvalet som ska hållas i Rysslands huvudstad i september.

Till jubel och applåder anlände Aleksej Navalnyj och hans medåtalade Pjotr Ofitserov till Jaroslavskijstationen i Moskva i morse.

På plats fanns ett stort antal poliser, många journalister och några hundra anhängare mötte med blommor och i specialtryckta tröjor med texten "Navalnyj" på.

– Utan er hade jag och Ofitserov inte stått här i dag, ropade Aleksej Navalnyj i megafon.

I torsdags dömdes han och affärsmannen Pjotr Ofitserov av en domstol i Kirov till fem respektive fyra års fängelse för förskingring i en rättsprocess som många anser vara politisk och ett sätt att oskadliggöra en av Rysslands mest färgstarka oppositionspolitiker.

Enligt domaren förskingrade de tillsammans skog till ett värde av drygt tre miljoner kronor när Aleksej Navalnyj för några år sedan arbetade som rådgivare åt Kirovregionens guvernör.

Båda häktades direkt i rättssalen och fördes i handbojor ut ur domstolen - men redan samma dag överklagade oväntat åklagaren beslutet om häktning eftersom domen ännu inte vunnit laga kraft.

I går släpptes de i väntan på att målet ska tas upp i högre instans.

Ett annat skäl till frisläppandet är att Aleksej Navalnyj tidigare i veckan formellt blev en av kandidaterna i Moskvas borgmästarval som ska hållas den 8 september.

Många menar att maktens kandidat - den tillförordnade borgmästaren Sergej Sobjanin är mån om ett demokratiskt val och att Navalnyj därför kommer sättas i fängelse först efter valet. Få tror att han har någon verklig chans mot Sobjanin.

– Framför oss har vi en arbetssam valkampanj, ropade Navalnyj i megafon och upprepade slagordet från de regimkritiska demonstrationer som hållits i Moskva och andra ryska städer de senaste 1,5 åren:

– Det är vi som är makten här.