EU terrorlistar väpnade Hizbollah

1:41 min

EU:s utrikesministrar har klassat den militära grenen av Hizbollah som terrorister vid ett möte i Bryssel i dag, uppger Reuters. Sveriges utrikesminister Carl Bildt är positiv till detta.

– I två fall kan vi konstatera att Hizbollah genomfört och förberett terroristattentat på EU-territorium. Det är inget vi kan tolerera över huvud taget. Därför kommer listningen att ske, säger han.

Som skäl för terrorlistning anger EU attentatet i bulgariska turistorten Burgas i fjol då fem israeliska turister dödades. Dessutom de i förväg avslöjade planerna på attentat mot israeliska turister på Cypern, där en svensklibanesisk man dömdes i mars.

– Vi har två fall. Dels är det Burgas och där är det väldigt tydligt. Sedan har vi också ett annat fall på Cypern som inte blev ett attentat, men som alldeles uppenbart var förberedelse av ett attentat av en person som själv säger att han var enrollerad av Hizbollah att göra detta, säger Carl Bildt.

Vissa EU-länder har tvekat, i oro för att svartlistning kan bidra till mer spänningar i Libanon. Men de som vill terrorlista militära Hizbollah, pekar på att läget i Libanon är instabilt i skuggan av striderna i Syrien, där Hizbollahs militära gren stöder Bashar al-Assad.

Storbritannien har drivit frågan om att Hizbollahs militära gren ska terrorlistas med stöd av bland andra Frankrike och Nederländerna. Men ett beslut kräver att alla länder är eniga, och det återstår att se.

Att skilja ut de militära delarna av Hizbollah från de politiska är i så fall en svårighet som måste lösas. Carl Bildt igen.

– Nej, det är inte enkelt. Det ska man vara medveten om. För Hizbollah är samtidigt en signifikant politisk kraft i Libanon, och vi måste ha kontakter med den, oavsett vad vi tycker om den i de sammanhangen också. Så den skillnaden måste vi försöka göra. Den är inte enkel, men vi måste försöka göra den, säger han.