Brittiska prinsen firas över världen

Storbritannien har fått en ny tronarvinge. Hertiginnan av Cambridge har fött en son, tillkännager det brittiska hovet.

Pojken, son till prins William och hans fru Kate, föddes strax före halv fem på måndagseftermiddagen brittisk tid. Barnets titel kommer att bli prins av Cambridge.

– Vi kunde inte vara lyckligare, sade den 31-årige nyblivne pappan prins William, enligt AFP.

Enligt den kortfattade kungörelsen från hovet, som traditionsenligt placerats alldeles innanför grindarna till Buckingham Palace, födde Kate klockan 16.24, lokal tid, en son på 3,8 kilo.

Förlossningen rapporteras ha gått till normalt. Det blev inget kejsarsnitt. Kate och barnet uppges må bra och kommer att stanna på sjukhuset över natten.

Hertiginnan av Cambridge, Kate, åkte in till St Marys sjukhus i västra London med värkar under morgonen. Prins William deltog under hela förlossningen.

Enligt hovet var drottning Elizabeth "förtjust över nyheten". Den nyblivne farfadern prins Charles sade sig vara "enormt stolt och lycklig".

Premiärminister David Cameron sade att det var ett historiskt ögonblick för Storbritannien men "framför allt är det ett underbart ögonblick för ett varmt och kärleksfullt par som har fått en son".

Utanför sjukhuset och Buckingham Palace finns stora folksamlingar. Många har väntat i flera dagar på den kungliga nedkomsten, en del med flaggor och andra föremål i de brittiska färgerna rött, vitt och blått.

Folkmassan utanför Buckingham Palace hurrar och klappar i händerna.

Drottning Elizabeths barnbarnsbarn blir den tredje i kön till den brittiska tronen, efter farfar prins Charles, och pappan William.

Prins William planerar att vara pappaledig i två veckor - den lagstadgade minimiledigheten för brittiska fäder - och återgår sedan till sina uppdrag.

Vad den brittiske prinsen ska heta har inte avslöjats, men brittiska tidningar har spekulerat i de klassiska kunganamnen George och Edward. Lillprinsen är drottning Elizabeths tredje barnbarnsbarn och prins Charles första barnbarn.

De kungliga barnen brukar ha fem eller sex gudföräldrar. Williams bror prins Harry och Kates syster Pippa Middleton är troliga val.

Ekot/TT