flenshult

Larsons ateljé stod bara i två år

8:42 min

På en högplatå i Karlstorps socken hade den store 1800-talskonstnären Marcus Larson sin ateljé på 1850-talet. Det var ett riktigt spektakulärt bygge, ett femvåningars torn, toppat av en 22 meter hög flaggstång.

Fyren på Faros och kolossen på Rhodos är två av världens sju underverk som nu är borta. Andra "lost landmarks" är t ex Magnus Gabriel de la Gardies palats Makalös i Stockholm och Kockums-bockkranen i Malmö. Ett gott småländskt exempel på ett nu försvunnet landmärke är Marcus Larsons ateljé i Flenshult som bara fanns i ett par år i slutet av 1850-talet.

Marcus Larson (1825-64) var från trakterna av Åtvidaberg. Från fattiga förhållanden kom han men lyckades ändå utbilda sig till konstnär och blev redan i 25-årsåldern uppmärksammad för sin konst i hela Europa. Larson målade dramatiska naturmotiv, t ex stormar, skeppsbrott och liknande.

Larson hade ett par bröder i det militära och bröderna var bosatta på ett kronoboställe i Flenshult, allra längst österut i Jönköpings län. När Marcus kom och hälsade på bröderna greps han av landskapet och naturen och inte minst av utsikten från ett av traktens berg.

Där bestämde Larson sig för att bygga en ateljé vars motstycke inte skådats, i varje fall inte i Småland. Han anlitade bygdens folk och lär ha betalat bra för deras insatser.

Marcus Larson anställde också en lokal man, "Pepper-Nisse" som sin kusk och betjänt och som sådan var han alltid klädd i livré.

När Marcus kom till Flenshult var han på höjden av sin karriär och rikedom. När ateljén plötsligt brann ner i maj 1859, till följd av för hård eldning i kaminen, hade hans lycka redan vänt. Hustrun hade övergivit honom och själv levde Marcus Larson allt mer destruktivt - drack, spelade och målade om vartannat.

Larson började bygga upp den nedbrunna ateljén men pengarna räckte inte och han gav sig för alltid iväg från Karlstorp, där han inte lär ha varit särskilt omtyckt i bygden.

Marcus Larson dog utfattig i London 1864. Men hans konst levde vidare och "Vattenfall i Småland", kanske målad längs ån mellan sjön Flen och Emån, är en av Larsons mest älskade tavlor. Den hänger normalt på Nationalmuseum.

Platsen för Marcus forna ateljé i Flenshult är oskyltad men den som ändå hittar dit finner en liten informationstavla vid gropen där ateljén en gång stod. Vid Karlstorps hembygdsgård avtäcktes 1982 en minnessten över Marcus Larson.

Av: Mats Carlsson-Lénart.