Finansmarknadsministern om Vattenfall

Vattenfall är en av regeringens verkligt stora kassakor, men nu börjar denna kossa att sina, i takt med att bolagets värde gröps ur. Förra året plockades 6,8 miljarder ut, trots att köpet av nederländska Nuon redan kostat många miljarder.

I år är det inte lika säkert att det blir någon utdelning från Vattenfall, konstaterade finansmarknadsminister Peter Norman vid en presskonferens i förmiddags.
– Det får vi se när året är slut, men vi är ju ensamma ägare, så vi bestämmer utdelningen, säger Peter Norman, finansmarknadsminister

Så sent som i juni klubbade riksdagen en skrivelse från regeringen, med en försäkran om att regeringen inte hade för avsikt att förändra ägandet i Vattenfall. Det var ett svar på ett tillkännagivande från riksdagen, som krävt att Vattenfall skulle förbli ett statligt bolag.

Mindre än en månad senare är frågan aktuell igen och nu öppnar Peter Norman för att den icke-nordiska delen av Vattenfall skulle kunna få delvis nya ägare, för att sprida risken.

– Vi ska analysera detta och kommer att ta upp det i riksdagen, i så fall.

Så sent som i juni försäkrade ni riksdagen om att staten kommer att stå kvar som ensam ägare?

– Staten är kvar som ensam ägare.

Visste ni inte i juni vilka problem som Vattenfall hade?

– Det är Vattenfalls styrelse som fattat  det här beslutet. Och det kommer att få konsekvenser. Blir det aktuellt så återkommer vi till riksdagen.

Finansmarknadsministern hänvisar alltså till bolagets styrelse, för att motivera helomsvängningen. Men betonar samtidigt att försäljning av delar av Vattensfalls icke-nordiska del kräver förhandlingar i riksdagen.

– Vi ska analysera detta och om det blir aktuellt återkomma till riksdagen.

Ett brett stöd i riksdagen innebär att en blocköverskridande överenskommelse blir nödvändig. Peter Norman nämnde också att det då är rimligt att få med socialdemokraterna i en sådan uppgörelse.