Varningssystem ska förhindra dödsfall i värmen

1:51 min

I veckan väntas en ihållande värmebölja dra in över de södra delarna av landet – något som många äldre och sjuka far illa av. Samtidigt testas ett helt nytt varningssystem som förhoppningsvis ska göra att människor inte ska dö av värmen. I Malmö bor Holger Holmqvist på Kryddgårdens äldreboende, som är med i testet:

– Då får man gå in under duschen oftare. Det är nästan det enda som hjälper: kallt vatten, säger Holger Holmqvist, 94 år.

Nu under sommaren testar SMHI tillsammans med Staffanstorps kommun och statsdelen Rosengård i Malmö ett system där ansvariga inom sjukhem, äldreboenden och i hemsjukvården larmas om kommande värmeböljor över 26 grader, så att de kan vara förberedda i god tid.

När cheferna är larmade delar de ut checklistor till personalen, berättar Marianne Olofsson, chef på Kryddgården i Malmö:

– Vi har massor med checklistor att gå efter. Vi påbörjar med förebyggande arbete genom att ge extra vätska och ser över så att kosten är vätskerik. Sedan är vi extra observanta på om man blir slö eller extra trött, säger hon.

Förutom det Marianne Olofsson nämner ska de exempelvis även jobba med att identifiera extra svaga individer, och ha dem under uppsikt, och att allmänt se till att temperaturen inte stiger över 25 grader i lokalerna. Enligt de nya rutinerna vid värmebölja ska även personalen prioritera omvårdnad före exempelvis tvättning och städning.

Värme är verkligen något att ta på allvar. Håller en 26 gradig värmebölja i sig i tre dagar ökar dödsfallen med 10 procent, uppger svensk forskning. Bland demenssjuka kan antalet dödsfall så mycket som fördubblas.

Det här är första gången som en enhetlig checklista och handlingsplan tas fram för att hantera värme. Om testet med varningssystemet slår väl ut kommer det troligen att börja användas i samtliga skånska kommuner redan nästa år.

En av dem som tycker att det böjar bli varmt är 80-åriga Irene Zajc:

– Det är lite svårt, men det går ändå.

Vad gör du då?

– Sitter ute och dricker en del vatten, säger Irene Zajc.