Karlshamn

Sned könsfördelning - inte kommunens ansvar

1:40 min

Karlshamns kommun anser inte att de har ett ansvar för hur könsfördelningen på musikscenerna ser ut på Östersjöfestivalen. Men Kristina Wicksell, pressansvarig på föreningen Jämställd festival håller inte med.

Vi har tidigare berättat att manliga musikakter, det vill säga band och artister med över 50 procent män, dominerar på festivalscenerna i Blekinge. Och Östersjöfestivalen är inget undantag.

Conny Nilsson är ansvarig för bokningarna vid Östersjöfestivalen och anser inte att kommunen har ett ansvar:
– Vi kan inte alltid gå ut till ett bokningsbolag och säga att nu vill vi bara ha kvinnor och så. Utan vi tittar på vad som är aktuellt just då och vilka som anmäler sitt intresse för att komma hit. Så jag kan inte säga att vi sitter rakt upp och ner och säger att nu ska vi ha så många män och så många kvinnor, utan vi tittar på kvalité och vad som tilltalar en publik och vad vi har för utbud att välja utav just då.

En demokratifråga
Enligt vår beräkning är det 82 procent manliga musikakter på Östersjöfestivalen. Vi har räknat banden på stora scenen tillsammans med gatumusiken, förutom dans, trumgrupper och musikkår.

Kristina Wicksell som är pressansvarig på föreningen Jämställd festival tycker att kommunerna har ett väldigt stort ansvar:

– För mig är det ganska självklart faktiskt. Det är en demokratifråga. Representationen av kvinnor är väldigt viktig, att de ska få synas på scenerna, på samma sätt som det är viktigt att kvinnor ska få representeras i andra delar i samhället.