Kärn-, kol- och gaskraft Vattenfalls stora problem

1:39 min

När Vattenfall köpte Nuon 2009 skedde det under den värsta finanskrisen. Medan andra företag försökte rädda sig genom att minska sin kostym ökade Vattenfall insatserna och genomförde det största kontantuppköpet i svensk historia.

Vid köpet stod dåvarande vd:n Lars G Josefsson på toppen av sin karriär. Vattenfall hade expanderat kraftigt under honom och levererat rekordvinster till staten tio år i sträck.

Josefson var geniförklarad. Han såg möjligheter där andra såg svart tysk kolrök, och trots kolkraften var han klimatrådgivare till Tysklands förbundskansler Angela Merkel och turnerade med USA:s tidigare vicepresident Al Gore och varnade för klimathotet.

Men riskerna som Vattenfall tog skrämde och ledde så småningom till Josefssons snöpliga sorti.

Kärn-, kol- och gaskraft är i dag Vattenfalls stora problem, säger finansmarknadsminister Peter Norman. Det är Josefssons imperium som rämnar och mycket har gått emot de en gång storslagna planerna.

Vattenfalls forskning att avskilja koldioxiden, för att göra kolkraften klimatneutral, är nedlagd. Kärnkraften i Tyskland fick Vattenfall aldrig återstarta, trots upprustning i miljardklassen, och gaskraftverken i Holland har med sjunkande elpriser blivit ett hot mot hela koncernen.

Nu delas bolaget upp i två delar: en nordisk och en utomnordisk. Detta öppnar för att ta in externa delägare, som kan dela på riskerna, och så småningom kanske för en reträtt i klass med den expansion som det statliga bolaget påbörjade i slutet av 90-talet.