Kungliga Biblioteket får tillbaka stulna böcker

1:15 min

Idag får Kungliga Biblioteket tillbaka två av de böcker som den så kallade KB-mannen stal från samlingarna för drygt femton år sedan, och man har stora förhoppningar om att få tillbaka ännu fler framöver.

De två böckerna köptes i god tro av en bokhandlare, som när han fick reda på att de var stulna, bestämde sig för att donera dem till Kungliga Biblioteket. Att böckerna nu lämnas tillbaka betyder mycket både för biblioteket och det svenska kulturarvet, enligt riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg.

- Det är också viktigt att visa upp det här för världen för att bidra till att den här typen av stölder klaras upp, att böcker kommer tillbaka och kulturarvet kommer tillbaka dit det hör.

Det var drygt femton år sedan en anställd på Kungliga Biblioteket stal och sålde 56 böcker ur de värdefulla samlingarna. Förra året återlämnades en, och nu är alltså två till på väg tillbaka. Gunilla Herdenberg har stora förhoppningar om att man ska återfå åtminstone några av de böcker som fortfarande saknas.

- Det görs stora ansträngningar för att vi ska få tillbaka dem, och vi är lyckliga och glada över att vi fått tillbaka några stycken.

Hur jobbar ni, rent konkret, för att få tillbaka dem?

- Våra bokhistoriska specialister följer väldigt noga listor på internet från auktionshus och samlare, och försöker på det viset identifiera om det faktiskt är några av våra böcker som finns ute på marknaden.

Hur ser KB:s rutiner ut nu, för att förhindra att böcker stjäls igen?

- Efter den stölden som skedde så skärptes säkerhetsrutinerna väldigt, väldigt mycket på Kungliga Biblioteket. Så idag har man inte alls samma tillgång till att befinna sig i samlingarna. Vi har gjort mycket stränga säkerhetsföreskrifter efter de här incidenterna, säger Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie och chef på Kungliga Biblioteket.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se