Örkelljunga

Fällor skulle spetsa badgäster

1:56 min

För andra året i rad har dykare hittat järnrör och vässade träspett  under vattenytan på badplatser i Örkelljunga kommun. Tilltaget är ovanligt, men inte unikt: under 2000-talet har ett tiotal fall upptäckts på olika håll i landet.

Det var för två veckor sen som sportdykaren Mattias Persson upptäckte järnrör i vattnet utanför badbryggan i Fedingesjön i Skånes Fagerhult.

– Jag hann precis komma ner under vattenytan när jag såg det första röret. Totalt hittade vi tre stycken, det sista var vinklat i 45 grader mot bryggan, en meter ut under vattenytan, säger Mattias Persson.

Den 10e juli vandaliserade en okänd grupp personer badplatsen vid Fedingesjön. Man drog loss fem av järnrören som håller bryggan på plats och placerade ut dem riktade uppåt under vattenytan. När kommunen kom tikll platsen upptäckte man några av rören från bryggan, men kallade in Mattias Persson och hans kollegor för att undersöka bottnen. Krossade glasflaskor och ölburkar tyder på att det varit alkohol inblandat. Fedingesjön är ett populärt festtillhåll för ungdomar, enligt kommunen.

– Hade man bara sprungit rakt ut och hoppat hade man landat rakt på dom, det hade kunnat gå illa, säger Mattias Persson.

Men det var inte första gången någon gillrar fällor i kommunen, förra året gällde det en badplats i Hjälmsjön.

– Det var vid Mammas vik den gången. Vi hittade tre 1,5 meter långa träspett precis under vattenytan, där bryggan slutade. De var vässade, det såg man klart och tydligt, säger Mattias Persson.

Polisen har ingen statistik över den här brottstypen, men säger att det är ovanligt. Sveriges Radio har under 2000-talet rapporterat om ungefär tio liknande incidenter runt om i landet.

Uppsåtet är inte alltid självklart, när man hittade ett spetsigt järnrör under ett hopptorn på Vingbadet utanför Skara tidigare i sommar vet man inte om det rör sig om gamla bryggrester, eller om någon avsiktligt placerat ut röret. Andra gånger, som när det 2008 hittades 30 vässade träpålar utanför Karlsbybadet i Motala, är syftet tydligare.

Ingen person har skadats i de fall Sveriges Radio har rapporterat om, men att dyka in i ett järnrör, även om det inte är vasst, räcker för att skadas allvarligt.

– Det är fullkomligt livsfarligt. Barn, och vuxna med för den delen, vet ju att de kan dyka i om de badat där dagen innan. Dyker du kan du bryta nacken, men även om du hoppar i kan du få svåra sårskador. Den stora risken är att fastna: får du panik kan du lätt drunkna, även i grunt vatten, säger Johan Cosmo, barnläkare på centralsjukhuset i Kristianstad.

Ingen person har gripits för fällorna i Fedingesjön, och polisen har lagt ner förundersökningen. Enligt Skånepolisen finns det ingenting att gå vidare på. Samma sak gäller de tidigare fallen.

– Som läkare, medmänniska och förälder blir jag helt vansinning när jag hör detta. Man får hoppas att det är personer som gör detta på skoj och inte förstår allvaret. Jag kan inte tänka mig att man inser att man kan döda en oskyldig människa på det här sättet, säger Johan Cosmo.