Kritiska journalister får gå i Turkiet

1:59 min

I Turkiet har mer än 20 journalister fått sparken och ännu fler ombetts att säga upp sig på grund av bevakningen av de regeringskritiska protesterna.

En av dem som drabbats är den svenskspråkiga journlisten Yavuz Baydar, som fått sparken som kolumnist och läsarombudsman på tidningen Sabah. 

– Vad som hänt är att min artikel censurerats bort två gånger av ledningen. Båda hade att göra med Geziparkupproret att göra, säger Yavuz Baydar

Yavuz Baydar fick i veckan höra att han inte längre var önskvärd på tidningen Sabah, men utan någon närmare motivering.

Uppsägningen kommer kort efter att tidningen vägrat att publicera två av hans kolumner.

De censurerade texterna handlade om läsarsynpunkter på bevakning av de regeringskritiska protesterna i Turkiet som utlöstes av ombyggnaden av Taksimtorget och Geziparken i slutet av maj.

Läsarna menade att tidningen undvikit bevakningen av protesterna och ställt sig på regeringens sida.

Drygt 20 journalister har fått sparken på grund av bevakning av de regeringskritiska protesterna i Turkiet och nästan 40 journalister har sagt upp sig på begäran av arbetsgivaren, det framgår i en sammanställning av en fackförening för journalister i Turkiet.

Turkiet har flest fängslade journalister i världen. En uppgift som den turkiska regeringen förklarar med att journalisterna är involverade i terrorverksamhet.

Yavuz Baydar menar att den turkiska regeringen ökar trycker på landets medier genom bortrensningar av kritiska röster som skapar rädsla bland journalister och ökar självcensuren.

– Det är en politisk manöver som innebär att man tar mer och mer politisk kontroll över de privata medierna, säger han.

De stora medieföretagen står i beroendeställning till staten, eftersom företagen också är verksamma inom andra mer lukrativa branscher som bygger på offentliga kontrakt med staten.

Yavuz Baydar menar att den bristande yttrandefriheten är ett hot mot demokratisering i Turkiet.

– Det innebär att demokratiseringen helt enkelt kan ta slut. Utan fria och oberoende medier ingen demokratisering, avslutar Yavuz Baydar.