Gästarbetare utnyttjade av Göteborgsföretag

2:54 min

Sex kinesiska gästarbetare som arbetat på restauranggrossisten Asian Food på Hisingen i Göteborg har fått löner långt under kollektivavtalets miniminivå, jobbat 300 timmar i månaden utan semester, och bott i baracker utan varmvatten. Och deras pass togs.

– Vi känner oss väldigt ledsna och kränkta, säger Liu Xin Kui, som är en av gästarbetarna som känner sig utnyttjad.

De kinesiska gästarbetarna kommer alla från Shandongprovinsen i östra Kina, och har betalt 30 000 till ett rekryteringsföretag för att få jobb i Sverige. Två av dem kom för över fem år sedan, två kom för två år sedan. De fick jobb på restauranggrossisten Asian Food på Hisingen och har kört lastbil och jobbat på lagret. Arbetsförhållandena har varit mycket tuffa, enligt de registrerade arbetstiderna har de jobbat omkring 300 timmar i månaden utan semester.

Samtidigt har de fått lön långt under miniminivåerna i det kollektivavtal företaget skrivit på. Nettolönen de fått utbetalt har legat på omkring 7 000 kronor plus övertidsersättning på ett par tusenlappar, även den legat långt under miniminivåerna. Det är vad de haft kvar efter att arbetsgivaren dragit av drygt 6500 kronor per person för boende och mat.

Enligt en uppskattning gjord av fackförbundet Handels handlar det om över en miljon kronor som företaget är skyldig de anställda.

Liu Xin Kui säger att de inte förstått att de haft rätt till betydligt bättre arbetstider och lön:

– Vi hade ingen aning om detta. Vi har aldrig sett något kontrakt eller avtal, och vi vet inte hur många timmar vi har skrivit under på kontraktet.

Enligt gästarbetarna har även boendet och maten varit dålig. De har bott två och två i rum i baracker inne på det inhägnade lagerområdet, där det inte ska ha funnits varmvatten och toaletterna har frusit på vintern. Den mat de fått har varit returer från restaurangerna som de fått tillaga själva.

Enligt Handels har Asian Food brutit mot såväl kollektivavtalet som arbetsrätten. Både när det gäller lönesättning och arbetstider, men också i hur de nu sparkats efter att ha blivit anklagade för stöld. Dessutom har de blivit av med sina pass som arbetsgivaren tagit, vilka de ska få tillbaka först när de ska skickas tillbaka med flyg till Kina imorgon.

Anne-Maj Lindblom, förste ombudsman på Handels göteborg, är bekymrad:

– Jag tycker att det är väldigt, väldigt allvarligt mot bakgrund att vi har sex individer, sex människor, som mår mycket dåligt idag.

Kim Tong Trinh är VD för Asian Food, han förnekar kategoriskt uppgifterna, och menar bland annat att gästarbetarna fått utbetalt omkring 19 000 kronor i nettolön:

– De har ljugit. De har ljugit.

Kan du bevisa att de har fått högre lön utbetald?

– Ja, det kan jag bevisa.

Har du möjlighet att skicka de papprena till oss, så att vi kan se?

– Nej, det kan jag inte.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se