Boden

Svårt för Boden att erbjuda flyktingar bostad

2:18 min

En ny rapport från Boverket visar att sju av tio kommuner som tar emot flyktingar har svårt att få fram permanent boende till flyktingar som har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Det är fortfarande väldigt ont om flyktingbostäder ute i kommunerna och enligt prognosen för i höst blir det ännu värre eftersom antalet flyktingar nära nog kommer att fördubblas i år jämfört med ifjol.

Avel Kaflee från Eritrea har fått uppehållstillstånd men bor kvar på ett tillfälligt asylboende i Boden eftersom det finns få lediga lägenheter på orten. Han säger att det är trångt där och att han längtar efter en egen lägenhet.

I Boden är det svårt att få tag på en flyktingbostad inom ett år. Torbjörn Lidberg som är socialdemokratiskt kommunalråd i Boden säger att det råder en generell bosradsbrist där men att kommunen planerar att bygga nya lägenheter i stan, för att mätta det behov som finns, med nybyggda lägenheter både till flyktingar och andra som är i behov av en bostad.

– Det börjar vara trångt. Man måste börja bygga mer, men det är ju också förenat med höga kostnader, säger han.

Boden är inte den enda kommun i landet som har det tufft - och det kommer att bli ännu svårare. Bostadsbristen beror på en kombination av en generell brist på hyresrätter och att det under en lång tid kommit många flyktingar till Sverige.

– Tendensen som vi har sett, och som kommunerna uppgett de senaste åren, är att de får det svårare att få fram bostäder till flyktingar, det säger Anna Andersson, utredare på Boverket.